Приказка за четирите кученца

Разказът "Приказка за четирите кученца" на Неор Начев е публикуван във в. „Литературен вестник“, брой 35, 5-11.11.2014 г., стр. 15

Разказът „Приказка за четирите кученца“ на Неор Начев е публикуван във в. „Литературен вестник“, брой 35, 5-11.11.2014 г., стр. 15

Тази нощ пак сънувах странен сън. Не ми се беше случвало от последния път. Този път бяхме в един софийски Мол с тренера ми по футбол от 7-ми клас – бате Божидар от Грудово. Докато тренера оглеждаше топките на спортния щанд, аз срещам една германка с лилава перука, с червен нос и с жълт работен комбинезон. Поразително прилича на човека от емблемата на МакДоналдс, но не е той (знам, защото го питах, и той каза, че не е германка). Та тази германка разказва приказката за четирите кученца на група деца, седнали в кръг на пода пред нея. Спирам се и се заслушвам…

„Една майка кучка родила четири кученца. Първо родила първото, после родила второто, после родила третото и накрая родила четвъртото.”

Едно от децата учтиво пита германката защо е нужно да ги изброява всичките, а тя отвръща: „Ами нали трябва всички да се родят!” и продължава:

„Майката кучка започнала да храни четирите кученца. Първо нахранила първото, после нахранила второто, след това нахранила третото и накрая нахранила четвъртото”.

„А защо ги изброявате всички втори път?”, пита пак детенцето, а германката обяснява: „Ами нали трябва всички да се нахранят!” и продължава:

„После, майката кучка завела кученцата да ги изкъпе на реката. Първо изкъпала първото, после изкъпала второто, след това изкъпала третото и накрая изкъпала четвъртото“.

Детенцето тамън да попита отново и едно друго, по-голямо от него, му показва с пръст пред устата да мълчи и му подсказва на ухото: „Нали трябва да се изкъпят всичките!”

Изведнъж обаче друго детенце се провиква: „Ама кое кученце е първото, кое кученце е второто, кое кученце е третото и кое кученце е четвъртото?”

Германката сбръчква вежди и се замисля: „Прави сте! Трябваше да ги номерираме от самото начало. Ту да му се не види!”, завайква се, „Всичко се обърка, а не сме стигнали и средата!”.

В този момент се появява Исак Нютон, кимва окуражително на германката и без да говори (Нютон, разбира се, не може да говори, защото е мъртъв) казва:

„Така е, деца! Възможно е първото кученце, което се е родило, да се е нахранило второ и да се е изкъпало трето. Също така, не е изключено кученцето, което се е родило второ да се е нахранило второ, но да се е изкъпало първо”.

Сред групата деца настъпва оживление, а германката им дава знак да пазят тишина, докато Нютон говори:

„В общия случай, нека N е броя на кученцата и нека K е броя на действията които майката кучка упражнява върху тях (N и K са естествени числа). И така, пита се колко са възможните начини по които една майка кучка може да извърши K действия върху N кученца?”

Децата въртят очи нагоре, опитвайки се да сметнат на ум. Някои броят на пръсти.

Отговорът, разбира се, не е труден!“, помага им сър Нютон, при вида на озадачените им лица, „Ясно е, че броя на пермутациите на кученцата (без повторение) е N факториел. Върху всяка пермутация могат да бъдат изпълнени K действия. Следователно общия брой действия върху всички възможни пермутации (без потворение) на кученцата е N факториел умножено по K. За целите на нашата приказка N е равно на 4, а K е 3. Следователно отговорът на задачката е 72”.

Германката въздъхва с облекчение и с нескрито възхищение възкликва: „Благодаря ви, сър Нютон!”, след което скришом дава знак на децата, които се изправят, застават мирно и в един глас рецитират: „Благодарим ви, сър Нютон!”. И пак: „Благодарим ви, сър Нютон!”. И пак: „Благодарим ви, сър Нютон!”.

Нютон артистично се покланя и без да се движи се оттегля (Нютон, разбира се, не може да се движи, защото е мъртъв).

„И така, деца, започваме отначало!”, продължава с възобновен ентусиазъм германката. „Една майка кучка родила четири кученца. Първо родила първото, после родила второто, после родила третото и накрая родила четвъртото. После първо родила второто, после родила първото, на трето място родила третото и накрая четвъртото. След това, първо родила третото, второ родила четвъртото, след него родила второто и последно родила първото. После…”

Пак същото детенце от преди (а може и друго да е било – трудно е да се каже, тъй като нямаха номера, а имаше и близнаци) я прекъсва нетърпеливо: „Госпожо германке, нужно ли е да изброяваме всичките кученца във всеки възможен ред?!”

Германката този път видимо се вкисва: „Деца, четирите кученца са главните герои на нашата приказка и затова е редно да се запознаем с тях! Как ще се запознаем с тях, ако не знаем кои са? Освен това нали чухте какво каза сър Нютон: пермутациите са без повторение, така че, моля ви имайте търпение! И така, до къде бяхме стигнали…?”

В този момент до мен се появява тренера и казва: „Готово! Намерих меча топка!”, а в ръцете си държи издължена кожена топка, с форма на яйце, на бели и черни райета. Прилича на топка за ръгби, но не е (знам, защото я питах и тя каза че е меча топка). Възкликнах: „Не знаех, че ще играем с мечи топки, тренер!”, а той ме стрелва косо с поглед, главата му наклонена на една страна, подобно на гълъб и казва укорително: „Много се смееш!”.

И аз се събудих.

* Разказът на Неор Начев е публикуван във в. „Литературен вестник“, брой 35, 5-11.11.2014 г., стр. 15

––––––––––––––––

На червеноНеор Начев   освен поет, писател, автор на музикални рецензии, е и основното действащо лице зад българския дарк-уейв акустичен проект На Червено. Текстове и песни на групата може да намерите на следните линкове: сайт на групата, песни в My Space, Facebook, YouTube. Нетрадиционното му собствено име е резултат от опит на майка му, тогава докторантка по молекулярна биология, да впечaтли своя професор като кръсти първородната си рожба на името на разработвания тогава в лабораторията нов елемент, наречен “neomycin resistance element” или накратко “neor”. Впоследствие опитът се оказва неуспешен в повече от един аспекта.

Други статии на Неор Начев в “Двойна измама”

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s