Изложбата „Жената през“ се открива в София

Изложбата "Жената през" ще бъде в галерия "Червената точка" от 19.09. до 13.10.2014 г., в София.

Изложбата „Жената през“ ще бъде в галерия „Червената точка“ от 19.09. до 13.10.2014 г., в София.

Изложбата „Жената през…“ на „Група 9“, която представлява 15 скулптури от дърво, към които има и поетични текстове, посветени на образа на жената ще бъде открита на 19 септември (петък) в галерия „Червената точка“ (ул. „Дякон Игнатии“ 19) в София, от 19.00 ч. Произведенията ще бъдат представени в галерията до 13 октомври 2014 г.

Седмица след това втора серия от проекта ще бъде изложена в галерия „13 века България“.
Изложбите са част от едно цяло, свързано от една концепция и видео, излъчвано паралелно в двете галерии.
Изложбата „Жената през“ ще открие Камен Симов, председател на секция „Дърворезба“ към Съюза на българските художници (СБХ). На събитието в петък ще се състои и премиерата на видеото към проекта, заснето от режисьора Галина Георгиева, с участието на актрисата Ивета Контрерас.
Изложбата е дело на дърворезбарската група от творци „Група 9“, чиято цел е популяризиране изкуството на съвременната пластика от дърво, през универсални теми, каквато е темата за жената. В изложбата сред пластиките от дърво ще има и художествени текстове посветени на жената, от жени писатели и поетеси.
В проекта участват художниците дърворезбари Георги Великов, Георги Митев, Даниел Мирчев, Димитър Митков, Евгений Григоров, Иван Ушев, Митьо Митев, Николай Мартинов, Стелиян Стелиянов, Теодор Дуков, Христо Кирилов и Явор Танев. Специално участие в изложбата имат скулпторите Лилия Поборникова, Диана Василева и Деница Дакова, а куратор е Ивайло Пеев.
С авторски текстове, посветени на жената участват младите жени поетеси Тодора Радева, Белослава Димитрова, Зорница Гъркова, Надежда Дерменджиева, Поли Муканова, Бистра Величкова, Диана Петрова, Петрана Петрова.
На откриването на изложбата "Жената през" ще се състои и премиерата на видеото към проекта, на режисьора Галина Георгиева, със специалното  участието на актрисата Ивета Контрерас

На откриването на изложбата „Жената през“ на 19 септември, ще се състои и премиерата на видеото към проекта, на режисьора Галина Георгиева, с участието на актрисата Ивета Контрерас

Целта на проекта е да потърси съзвучието на слово с пластика, отразено в многоликия образ на жената – съвременна и вечна. Изложбата се превръща в предизвикателство за аудиторията, давайки възможност за откриване както на връзката между образ и слово, така и между идеите на различните автори. „Образът на жената е вдъхновявал художника през вековете, защото вплита в себе си красота, естетика, мистика и женската неразгадаемост, които са неизчерпаем източник на интерпретации.“, обяснява избора на темата кураторът на групата Ивайло Пеев.

Изложбата "Жената през" представя образа на жената през скулптури от дърво и поетични текстове

Изложбата „Жената през“ представя образа на жената през скулптури от дърво и поетични текстове

Процесът по реализиране на проекта – от идеите, концепцията, скиците и макетите до конкретната реализация на артефактите, отнема на авторите от „Групата 9“ девет месеца.

Изложбата „Жената през“ вече беше представена в градовете Трявна, Добрич и Балчик. От 19.09. до 13.10.2014 г. може да бъде видяна и в София.

„Жената през…” очите на художници дърворезбари и жени писатели – в Трявна през юни 2014 г.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s