Кариера в България. Защо НЕ!

Кариера в България. Защо НЕ! Колаж на логото: "Двойна измама"

Кариера в България. Защо НЕ! Колаж на логото: блогът „Двойна измама“

Кариера в България. В IT или в кол център. Защо не? В момента това се оказват най-печелившите възможности за кариера у нас. Това стана ясно от поредното изложение за работа, което се проведе на 12 септември 2013 г. в Интер Експо центъра в София, под мотото „Кариера в България. Защо не?”. Форумът е насочен предимно към младежи с образование и опит в чужбина, търсещи реализация в България. Седмици преди събитието медийното и интернет пространство бяха пълни с рекламни информации за предстоящия форум, пускаха се интервюта със завърнали се от чужбина млади българи, с висше образование, които успешно са си намерили работа в България и са доволни от живота тук. Промотираше се колко много фирми ще участват на форума, как това е чудесна възможност да се срещнете лично с работодатели и да обсъдите свободните позиции съответстващи на образованието ви. Твърдеше се също, че интересът към форума е толкова голям, че ще се допускат само хора с предварителна онлайн резервация. В последствие се оказа, че няма никакъв проблем да се регистрираш на място, преди да влезеш. Трудно е да се каже, че имаше навалица и тълпи от заинтересовани младежи в Интер Експо центъра.

Както често се случва в България и това добре звучащо събитие се оказа в клопката на надута рекламна кампания и сериозно разочарование от това, което в действителност се оказа форумът. Изложението беше основно на два етажа – на единия бяха представени фирмите участници, на другия се провеждаха лекции и презентации, на теми свързани с намирането на работа в България. Броят на представилите се фирми беше доста ограничен. Етажът с щандовете им се минаваше за около 40 минути. Освен това и като предмет на дейност повечето бяха идентични. Едната голяма група компании бях свързани с компютърния, IT сектор – HP, IBM, VMWare и т.н. Другата голяма група от фирми бяха за подбор на персонал – Adecco, Manpower и др. Но да не се объркате случайно, че последните наемат хора в най-различен спектър на дейности и с различни професии. В разговор с младо момче с костюм, представител на една от фирмите за подбор на персонал, стана ясно, че те търсят персонал предимно за IT компании. А да, и за „специалисти” в кол центрове. Всъщност в момента кол центровете са възможност за хора с хуманитарно образование и чужди езици също да влязат в IT индустрията, която в момента май е една от малкото добре платени сфери у нас.

Това се оказват двете най-перспективни и печеливши професии днес, в България – IT специалист и телефонист с поне два езика в кол център. Какво си учил няма значение. И в двете сфери взимат хора с всякакъв вид образование и опит, предлагат обучение и си в играта. Поклон и благодарност за подаянието от западните фирми, които аутсорсват дейността си в бедната ни страна. Какво благородство – дават ни работа, дори предлагат безплатно обучение! А ние тук се радваме, че правим кариера в България! Защо не?

Трябва да се отбележи, че на форума имаше представителства на една-две банки, на българските мобилни компании, на няколко фармацефтични фирми и др. Когато, обаче стане дума за кариера при тях, се усмихват широко, вдигат рамене и казват, че по принцип в момента не търсят хора, нямат отворени позиции, но кой знае, всичко ставало, вие пращайте CV, ако искате го дайте още сега, пък се надявайте! Виж за безплатен стаж всички са със широко отворени врати. Заповядайте още утре на интервю! Това може би трябваше да представлява „срещата с работодателите”, за която говореха в рекламите и промоциите за кариерния форум!

Самите хора, които представляваха фирмите на щандовете можеха да дадат не повече информация от това, което човек би могъл сам да намери в интернет. Повечето фирми, като техни представители бяха сложили млади, добре облечени момичета (може би стажанти), които докато пърхат с плътно гримирани мигли, обясняват най-общо за това колко е успешна тяхната фирма и за големите възможности за развитие, които предлага. Стигне ли се, обаче, до конкретика за реална работа, за това как ти с твоята специалност можеш да бъдеш полезен в компанията, се удря на камък. Момичетата се усмихват чаровно и казват, че всичко останало, което не са ти казали го пише „в ето тази броушра” (дават ти я), както и „на сайта на компанията” (дават ти визитка с онлайн адреса и телефони). И понеже изпитват леко неудобство от смутения ти и неудовлетворен поглед, ти тикват в ръцете по една рекламна химикалка и тефтерче с логото на фирмата, за компенсация. Посетителите на форума очакваха, че ще се срещнат наистина с работодателите на компаниите, а те явно не приемат особено на сериозно подобен тип изложения и срещи, и решават, че за тази формалност не е проблем, ако просто има някой усмихнат младеж на щанда им, който да има вид на успяващ.

На този кариерен форум насочен предимно към IT сферата, беше дошло момиче скоро завършило „Архитектура”, със специализация в Англия. Обиколило няколко пъти етажа с щандовете и видяло, че няма нищо подходящо за нейната специалност. Понеже, така и така е дошла до тук решила да попита някои от големите международни компютърни компании какви възможности за работа би могла да има при тях. След споменаването на образованието си по архитектура, разбира се, се сблъскала с учудените погледи на представителите зад щанда. Те бързо подминали тази информация и я попитали какви езици знае. Английски и немски, казала тя. Това вече им прозвучало по-адекватно умение и веднага казали, че имат чудесни позиции в контактен кол център. Момичето кимнало смутено. А отсреща, стегната в костюм HR-ка й казала, че все пак трябва да се съобразява с пазара, в момента се търсели хора с езици и компютърни умения. „Като млад човек е добре да сте гъвкави и да сте готови да промените курса си на професионално развитие”, посъветвала тя.

Изложението „Кариера в България. Защо не?” се оказва, че не предлага по-широк спектър от фирми и компании, в различни области. Явно такова е положението и на пазара на труда в момента у нас. Но нека тогава, следващият път името на форума бъда – „Кариера в България в IT. Защо не?” Така ще е по-фактологично издържано и няма да е подвеждащо. Защото се оказва, че кариера в България има за хората от точно тази определена сфера, а за всички останали области като архитектура, медицина, учители, преподаватели, въобще хуманитарни науки и т.н. кариера просто няма. Няма пари. А идеята всички да се преквалифицират в компютърната област, за да имат кариера и нормален живот в България изглежда малко абсурдна!

Анти стрес топка - Това си ти!

Анти стрес топка – Това си ти! Снимка: gizmowatch(dot)com; for non-commercial use

И така, накрая излизаш от кариерния форум с хартиено пликче с рекламни брошури на фирми, няколко визитки, рекламни тефтерчета, ключодържатели, химикалки, и си отново без перспективи за работа по специалността ти, която уви не е в IT сферата. „Да променя курса на професионалната си реализация?”, повтаряш си наум съветите, които си научил от форума и се замисляш. От пликчето с рекламни подаръци вадиш анти-стрес топката и започваш да я стискаш здраво. На нея пише – “It’s you” – Това си ти – гумена топка, която мачкат и се опитват да моделират, докато си търсиш кариера в България. Защо не?!

*NB! Подобно критично отразяване на това събитие едва ли ще видите в утвърдените медии, тъй като голяма част от тях са медийни партньори на кариерния форум. В такива случаи се пишат само хубави и хвалебствени думи и статии (най-често копи-пейст на пи ар съобщения). Оценявам усилията на организаторите на изложението и ни най-малко не целя да омаловажа техния и на участниците във форума труд, но мисля че медиите не трябва да губят основната си функция на обективен и критичен наблюдател на събитията. 

Advertisements

3 thoughts on “Кариера в България. Защо НЕ!

 1. Първо мислех да изгрухтя и да подмина тоя пост, защото тази тема ми дразни перисталтиката. Обаче реших да те наспамя. Първо искам да поясня, че т.нар. IT сектор в България е virtually non existing. Демек, това е бачкаторска работа, щедро аутсорсната от големите западни компании, защото често самата работа като такава изисква максимум средно образование и добра координация между лява и дясна ръка. Обученията, за които говорят се състоят в наизустяване на наръчника на компанията-майка. Това, плюс ‘щедрата’ заплата от 1500-2500 лева трябва да те направи щастлив и реализирал се IT човек, който често трябва просто да сменя тонера на принтера и да рестартира компютрите на малоумните си колеги. Иначе е обществена тайна, че в държава с единствено функционираща сива икономика, няма такова животно като ‘трудов пазар’ и няма нито желание, нито възможност да се ‘усвояват’ специалисти в каквато и да била област. Държава, проядена от връзкарщина, сива икономика, все по-лошо образование няма как да си задържа учените, лекарите, инженерите, музикантите или архитектите. Относно кол центрове дори не ми се говори, просто ще кажа, че България се е превърнала в Индия на ЕС. Макар че индийците говорят матерно английски, докато в България хората стават прогресивно неграмотни и на български. И пак, същата ‘щедра заплата’ (обърни в паундове, евра, крони, т.н. и сметни съотношението с битови разходи и прочие) за да кажеш на Ханс или на Джон как да си рестартира компютъра. Е ай сиктир, щом квалификацията нямала значение, значи ние не емигрираме, а се евакуираме!

 2. Здравейте!

  От името на организаторите на форума (сдружение Тук-Там и фондация Идентичност за България) ви благодаря за публикацията. Приветстваме подобни искрени и авторски материали за форума, защото те ни помагат да подобряваме събитието всяка година, подобно на анкетите, които събираме по време на всяко издание.

  Целта на събитието не е да заблуди някого, че у нас има ужасно много кариерни шансове или пък да намерим непременно работа на всички. За съжаление, не можем да променим пазара на труда у нас. Смятам обаче, че постигаме много успешно търсената цел, макар и в някои случаи усещането след посещение да е по-скоро негативно. А именно – даваме достатъчна всеобхватна информация за ситуацията у нас, за да могат хората да направят информиран избор за своето професионално и лично развитие.

  На събитието тази година имаше регистрирани над 1200 участници и 60 фирми изложители, което е рекорден брой в сравнение с предишните издания и в условията на криза. Участието за кандидатите за работа е напълно безплатно и им дава възможност да видят не само щандове, но да участват в кариерни консултации, фирмени презентации, богата семинарна програма – неща, които не са споменати изобщо в този материал, а дават огромна добавена стойност за участниците. Освен това всяка година правим предварителни срещи с лектори и HR-и, за да им помогнем да бъдат максимално полезни за участниците.

  За съжаление, вярно е, че всяка година изпитваме затруднение да намерим работодатели от дадени сектори. Но такава е реалността в голяма част от света. За да може и момичето, завършило архитектура, да намери нещо полезно, тази година например поканихме в рамките на т.нар. „Алея на завърналите се“ сдружение Трансформатори. Някои от тях са точно българи, завърнали се от чужбина, реализирали се успешно тук:
  http://azizbrah.karieravbulgaria.com/post/58690270068/valeri-gyurov

  Ще вземем предвид всички ваши забележки и се надяваме догодина да можем да се справим още по-добре! Също така ще се радваме, ако отново отразите събитието, а даже може да се включите като „медиен партньор“ 🙂 Още веднъж благодаря, че оценявате нашите усилия. Наистина се радваме, когато нашите прессъобщения не се отразяват само с copy-paste. Има и други такива примери, макар че също са положително настроени:
  http://www.sofialive.bg/city/tochki-na-zasichane/80-ponyakoga-te-se-zavrustat.html

  P.S. Що се отнася до предварителната регистрация, то тя не е задължителна, но много ни улеснява, ако имаме идея за бройката участници. За съжаление, 25% от участниците се регистрират в нощта преди форума или в самия ден, макар че имат време от май 2013 г. да подготвят своето CV. Все още не сме намерили начин да стимулираме по-навременна регистрация, а не ни се иска да спираме някой на входа.

  Бойко Благоев
  Екип на Кариера в България. Защо не?
  boyko@tuk-tam.bg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s