Чалгаджийки оглушиха панаира на книгата в НДК

Репетиция за концерта на Планета Пайнер в зала 1 на НДК. Снимка: OFFNews

Репетиция за концерта на Планета Пайнер в зала 1 на НДК. Снимка: OFFNews

Чалгаджийки оглушиха откриването на Международния панаир на книгата в НДК във вторник по обед.

Бумтящи звуци от бясна чалга удряха вратите на зала 1 на НДК. Заради репетициите за големия концерт на „Пайнер” щандовете на втория и третия етаж се тресяха и принудиха посетители и изложители да викат, за да могат да разговарят помежду си.

„Ами такова ни е озвучаването на панаира“, коментира издателка зад щанд с книги, свивайки рамене безпомощно. Повечето изложители не знаеха каква е причината за силната музика, която се чува.

“Т’ва, дето ме питаш, е супер тъпо”

Точно край един от входовете за зала 1 мина поетът и драматург Елин Рахнев, който преди време официално беше обявил война на чалгата и пошлостта. Сам разтресен от звуците Рахнев гледаше с почуда. Наскоро в свое интервю той каза, че вече се е отказал от тази битка, „защото от другата страна са ужасно силни.“

Панаира на книгата в София. Снимка: Бистра Величкова

Панаира на книгата в София. Снимка: Бистра Величкова

На специфичната звукова среда стана свидетел и унгарският вицепремиер Тибор Наврачич, който е специален гост на панаира, тъй като тази година Унгария е страна на фокус.

Репортер на OFFNews влезе в зала 1 на НДК и установи, че чалга ритмите идват от последната генерална репетиция на фолк певиците от „Планета Пайнер“. Чалгарките се кършеха за големия концерт по случай 11-та годишнина на телевизия Планета. Репетицията се провеждаше под зоркия поглед на едър мъж, който се слави като виден режисьор на изявите на певачките.

На въпрос коя е певицата, която пее в момента, той отговори: „Нали се сещаш, че това, дето ме питаш, е супер тъпо?! На въпроса кои са останалите певици, които ще се представят на концерта, отговорът беше: „Всички. Не ги ли знаеш?!“

София – европейска столица на културата

„Това е един фестивал на четенето, на културата, с който ще се борим за европейска столица на културата за 2019 г.“, обяви столичния кмет Йорданка Фандъкова по време на откриването на панаира.

Оркестър свири в мраморното фоайе на НДК по време на отркиването на 31-то издание на Международния панаир на книгата. Снимка: Бистра Величкова

Оркестър свири в мраморното фоайе на НДК по време на отркиването на 31-то издание на Международния панаир на книгата. Снимка: Бистра Величкова

Панаирът на книгата ще продължи от днес до 9 декември. Издателствата предлагат книгите си средно с 20% отстъпка. В зависимост от тематиката и популярността на книгата някои намаления стигат и до 50%.

В програмата на панаира са включени и много премиери на нови издания, както и срещи с български автори.

Снимки от откриването на 31-вия Международен панаир на книгата в София – 4-9 декември, 2012 г. – НДК

* Публикация в OFFNews, 4 декември, 2012 г.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s