20 години отвъд смъртта

Tази година се навършват 20 години от смъртта на легендарния музикант Димитър Воев – основател на култовата дарк уейв група „Нова генерация”. По ирония на съдбата, той умира малко, след като записва демо версията на втория и последен албум – „Отвъд смъртта”

Снимка: Нели Недева – Воева

1978-ма година. Между улиците „Иван Вазов”, „Славянска” и „Аксаков” в центъра на София, тичат три момчета. Това са Митко, Кристиян и Кирил. Току що са свършили часовете им в 7-мо СОУ. Бързат към дома на Митко, за да хванат саморъчно направените китари и да свирят. Още никой не знае, че само след няколко години същите тези момчета ще изпеят с цяло гърло: „Ние сме нова генерация завинаги…”. Да. Това са те. Тримата от най-първия състав на култовата дарк уейв група „Нова генерация”, по-известни като Димитър Воев, Кристиян Костов и Кирил Манчев. Групата се сформира в началото на 80-те години и става емблематична за цяло едно поколение. Димитър Воев е автор на текстовете на песните, вокал и басист на групата. За краткия си живот от 27 години, той оставя творчество, което не просто докосва, а пронизва сърцето и те оставя дълго да трепериш след думите и звуците на песните. На 5 септември 1992 г. великият музикант напуска завинаги „тази тъмна земя без светлини”, както той сам я определя в своя песен. Причината за смъртта му е тумор на мозъка. 20 години по-късно песните му продължават да се слушат, а феновете на групата и на фронтмена сякаш се увеличават с времето. По повод тази годишнина близки приятели и роднини, разказват за спомените си за личността на Митко Воев и за създадената от него група „Нова генерация”.

Нова генерация. Снимка: Нели Недева – Воева

„Въпреки текстовете, които пишеше, той никога не е бил мрачен човек. Имаше дълбоки вътрешни преживявания. Когато бяхме на купон или в компания, той не говореше много. Седеше и наблюдаваше”, разказва Кристиян Костов, приятел на Димитър от детинство и член на групата.

“Беше вглъбен в себе си. Не е имал много приятели”, споделя Васил Гюров, фронтмен на група „Ревю”, свирил заедно с Димитър Воев в „Кале” и в „Нова генерация”. „На купоните не оставаше до късно. Също така той рядко пиеше. Имало е случаи на година по един път да употребява алкохол”.

„До 8-ми клас, докато учехме в 7-ма гимназия, Митко беше незабележим. По нищо не можеше да познаеш, че този човек ще има да каже толкова много на света”, продължава Кристиян. „Той не беше политичен. Не се интересуваше кой е на власт. Не мислеше дали е комунизъм или капитализъм, той пишеше песни за човека, за човешкото”.

Димитър Воев и Мони Воев. Снимка: Нели Недева – Воева

„Митко беше силна личност, такива хора не се раждат често”, допълва Мони Воев, брат на музиканта. „Помня, когато бяхме деца, винаги, ме взимаше с него като излизаше да играе в квартала. Въпреки че бях по-малък с 4 години, ме взимаше и се грижеше за мен. Също имаше голяма страст да събира индианци и каубойци. Нареждаше ги и не ми даваше да ги пипам”.

„Той се вдъхновяваше в най-неочаквани моменти”, разказва Васил Гюров. „Идва Митко в нас, за да ме вземе да излизаме някъде и докато се обличам гледам, че пише нещо. После ми вика „Айде да направим едно парче”. И аз вадя китарата, свиря му някакво парче, което съм измислил, той довършва текста, изпяваме го и го записваме. Повечето от песните на „Кале” са написани по този начин. Една такава песен е „Природно мъдри монахини”.

„Митко беше страшно отдаден на музиката. Свиреше по 6 часа на ден и родителите ни го подкрепяха”, казва Мони Воев.

„Баща им – Пафката ни направи първите китари. На Митко баса беше с формата на звезда”, допълва Кристиян. „Тогава, по онова време нямаше от къде да си купиш китара, а ако имаше тя беше безумно скъпа. Баща му правеше усилватели и ни направи и китари, ей така от дърво”.

Когато са едва 13 годишни тримата приятели от квартала в центъра на

Димитър Воев и Васил Гюров. Снимка: Нели Недева – Воева

столицата, започват да свирят. Васил Гюров се запознава с тях в младежката школа при Военния клуб, където и четиримата ходят да се учат на китара и бас. „По онова време всички свиреха хард рок. Ние искахме да свирим нещо по-различно. И аз тогава му предложих на Киро (Крили Манчев – бел.а.) да направим друга група малко по-различна, която да се казва „Кале”. В нея поканихме да свири и Митко Воев”, разказва Васил.

1987г. се смята за официалната година на създаването на групата „Нова генерация”. Името идва от поема на Димитър Воев, която се казва „Нова генерация завинаги”. През тази година в състава влизат Димитър Воев, Кристиян Костов, Михаил Пешев и Алина Трингова. През годините членовете се сменят. Единственият, който фигурира във всички формации на групата е Димитър Воев.

През 1989 г. излиза първата плоча с песни на „Нова генерация”, която е поделена наполовина с „Контрол”.

„Преди да издадем, какъвто и да е албум, песните ги свирехме основно по купони с приятели”, казва Кристиян. „Пееха се много и на младежките сборища при градинката на Кристал и на Кравай. През 80-те тези места заедно с Попа и Синьото кафе, бяха едни от първите, където младежи можеха свободно да се събират, да свирят на китари и да се веселят”, допълва Мони Воев. Васил Гюров обяснява, че всички музиканти и хора свързани с изкуството, които са се събирали по тези места, милицията ги е наричала „неформали”.

Нова генерация. Снимка: Нели Недева – Воева

През 1990 г., поради новата възможност за пътуване навън, много от членовете на групата заминават за чужбина – Кирил Манчев и Алина Трингова отиват в Канада, където живеят и до днес. Митко, вече женен, остава в България. По-късно му се раждат две дъщери.

Димитър Воев. Снимка: Нели Недева – Воева

Въпреки този труден за групата период, той продължава делото и мисията „Нова генерация”. В интервю от октомври 1990 г. Димитър Воев казва:  „Мисля, че единственото нещо, което ме кара да правя тази група е моята любов към музиката. Не съм очаквал, че може да се окаже толкова силно! Другото важно нещо е, че с цялото свое съществуване и действие, една група като нашата при всички положения помага на демократичните промени в страната и най-вече на опозицията…”

През 1992 г. Митко започва да усеща силни болки в главата. По ирония на съдбата, точно тогава групата е в процес на записване на втория албум „Отвъд смъртта”. „Той беше решил, като запишем демо записите, тогава да влезе в болница да се лекува. Идеята беше, след като се оправи да запишем песните, както трябва в студио. Това обаче не се случи, защото той така и не излезе от там… По-малко от месец, откакто беше в болницата и си отиде…”, споделя братът на музиканта.

Снимка: Нели Недева – Воева

След смъртта на главната движеща сила на групата – Димитър Воев, „Нова генерация” прекратява съществуването си. Едва през 2003 г. се събира отново за концерт в София, тъй като Алина Трингова си идва за малко от Канада. Следват още няколко спорадични концерта, където свирят някои от старите парчета, но вече и нови. През 2009 г., под английския вариант на името на групата – „New Generation”, останалите членове на формацията издават албума „VIA”. Звученето на песните е вече много по-различно от стария стил на групата.

Ако беше тук сега, какво бихте казал на Димитър Воев, 20 години по-късно? Васил Гюров отговаря: „С най-добрите си приятели ми е приятно да мълча. С Митко бих помълчал”.

––––––––––––––––-

Фестивал „УЛИЦА НОВ ЖИВОТ“

По случай 20-та годишнина от смъртта на Димитър Воев на 26, 27 и 28 октомври в София, се проведе фестивала „Улица НОВ ЖИВОТ”. Той се организира от фондация „Димитър Воев”, наскоро създадена от съпругата на музиканта Нели Недва-Воева.

На 26-ти октомври в столичния клуб Jet Rock, почит на Митко Воев отдадоха групите:

Абсолютно Начинаещи
Ксетка фон тейп
Ла Текст
С 300 зора
Bright Sight
Психобагажник
Bahur
The Barbarones
Цветя и жени
Trendafil & Chugra
Под дъжда

В основната фестивална вечер – 27.10., в столичния клуб “Mixtape 5” се проведе концерт, на който свириха музиканти от различни поколения или както ги нарече Емил Братанов „динозаврите от Поколението на Цветята от края на 80-те“. Те излязоха на сцената в следния ред:

Атлас и БГ Бенд
Пролетарии
Любо Малковски
Илияна и Розенкварцекспрес
Мъртви Поети
Light Vocal Band (Проект Димитър Воев)
КЛАС
Трендафил и Чугра
Voyvodа
Babyface Clan
Gravity Co
Ревю и Милена + Кольо Гилъна (Контрол)
Мишо, Мони, Катя и Крис (Нова Генерация) + Васил Гюров
Емил Вълев (Виолетов Генерал) и Сибила Серафим

На 28.10. преиздадената стихосбирка „Поздрави от мен боговете“ беше представена в „Сфумато“ заедно с филма „Нова генерация и приятели“ от 1992-ра, на Емил Енчев и Иво Христов. Продължава и изложбата „След Воев…“ с платна на различни художници и документи в „Тhe fridge & Хаспел“.

Бистра Величкова

Изпълнение на група „КЛАС“ по време на концерта за годишнината от смъртта на Димитър Воев, клуб Mixtape 5, София. Група „КЛАС“ събра най-много аплодисменти от феновете

Реклама

13 thoughts on “20 години отвъд смъртта

  1. Бистра, поздравявам те и се радвам, че заедно се разходихме по улица „Нов Живот“ тази събота… Прекрасно написано!

  2. Благодаря ти Ася! За мен също беше удоволствие да бъдем заедно на тази нова улица със стари традиции! Уейвът е жив! 🙂

  3. Чудесен текст, благодаря! Смея да добавя единствено списъка с групите, които на 26-ти октомври отдадоха почит на Митко Воев с участие в първия концерт от фестивал УЛИЦА НОВ ЖИВОТ: Абсолютно Начинаещи, Ксетка фон тейп, Ла Текст, С 300 зора, Bright Sight, Психобагажник, Bahur, The Barbarones, Цветя и жени, Trendafil & Chugra, Под дъжда.

  4. Благодаря за допълнението! Сложих го към статията! :)) А и благодаря за организацията на култовото събитие! Дано това е само началото на възраждащата се със страшна сила ню уейв сцена в БГ! 🙂

  5. Бистра, колко бързо си реагирала! Мерси. Сега пък формулировката с „младите“ групи е спорна, предвид на това, че Психобагажник например се възродиха специално за феста с първо ново парче от 96-та година насам. Да не говорим за Абсолютно начинаещи на „малките братя“ на Димитър Воев, Васил Гюров и Кирил Манчев или за новото въплащение на древните Воцек и Чугра, без Воцек, няма как, но с допълнение от група Трендафил… Чувствам се ужасно в ролята на мърморана, но е факт, че този текст бих написала и аз самата – до такава степен се идентифицирам с него. Тоест, подхождам един вид самокритично 😉

  6. Е ок де ама Воев като си отиде групата не престана да съществува, нали тогава Тичъра ги събра (самият той на барабани) после даже един англичанин пееше с тях сменяха и името на Арт Дженерейшън и чак 95-96г. се разпаднаха.

    • roskohunt, Арт дженерейшън е наистина неразривна част от историята на Нова генерация след Димитър Воев, но е друга, самостоятелна формация, макар и с членове на група Нова генерация и изпълнения на песни на НГ. А англичанинът, за когото говориш е Andy Barrett, който по настоящем свири в самостоятелен проект под името Mechkov.

  7. Pingback: Отбелязваме рождения ден на Димитър Воев с уейв парти |

  8. Много обичам НОВА ГЕНЕРАЦИЯ! Димитър Воев завинаги ще остане незабравим за мен,музикант и поет! Всяка песен е уникална,незабравима и неповторима!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s