СОФИЯ: ПОЕТИКИ – пролетно издание 2012 г.

Пролетното издание на фестивала „София: Поетики“ се състоя на 23 и 24 юни в двора на Националната Художествена Академия и отново доказа, че литературата не е занимание самотно. 

В първата вечер на фестивала беше представен култовият проект – пърформанс „4х4” на ЯRсен ВасилеВ, Иван Димитров, Миро Христов и Радослав Чичев. Снимка: Светла Енчева

В първата вечер на фестивала бяха представени два литературни проекта – пърформансът „4х4” на ЯRсен ВасилеВ, Иван Димитров, Миро Христов и Радослав Чичев, както и Поетически трубадурски двубой между Владимир Левчев със секундант Иван Ланджев и Виолета Христова със секундант Аксиния Михайлова, организиран от Петър Чухов.

В основната, втора вечер – на 24 юни, участваха авторите Йордан Ефтимов, Галина Николова, ЯRсен ВасилеВ, Надежда Московска, Лъчезар Лозанов, Албена Тодорова, Михаил Жеков, Атанас Вълов, Цветелина Бояджиева, Димитър Манолов, Мария Липискова, Калин Петров, Бистра Величкова, Никола Гинев, Андриана Спасова, Стефан Николов, Захари Захариев, Зоя Маринчева, Стефан Иванов.

Снимка: Крис Енчев

Акцентът на пролетното издание е в неговата тематичност. Поети и прозаици, създали произведения по конкретно зададена тема представиха своите произведения пред публика, съвместно с музиканти и студенти от Академията, които предлагат своя интерпретация на текстовете. Темата за пролетното издание на СОФИЯ: ПОЕТИКИ през 2012 беше „Америки”.

За разлика от международното издание на Поетиките (което тази година ще се проведе на 2 септември), пролетното набляга в по-голяма степен върху връзката текст-визия, ето защо саундът е предимно електронен. На фестивала чухме авторска музика от Тодор Стоянов (Ambient Anarchist) и Валентин Геров (София Квартет), Kliment (http://soundcloud.com/kliment), Surbahar (http://soundcloud.com/pavelot)..

Финалът на втората вечер на фестивала беше посветен на проекта за дигитална поезия/видео поезия „Illuminations” на Зоя Маринчева – поет, критик и блогър, която живее в Сан Антонио, САЩ. Визията в „Illuminations” е дело на Лезли Кел, Никола Барбов, Диони Гомез, Матю Янке и Девин Кент.

Селекционер на фестивала е миналогодишният носител на голямата награда на публиката в международното издание Стефан Иванов.

Фестивалът СОФИЯ: ПОЕТИКИ е бяла врана в културния живот на България:

регулярен, свободен, съвременен фестивал на изкуствата, провеждан на открито. Фестивалът съчетава съвременна поезия, проза, музика, визуални и сценични изкуства по начин, достъпен за широка градска публика. В него участват най-стойностните и актуални български творци – от утвърдени през годините имена до млади, сега пробиващи автори.

Основен акцент на Поетиките е поезията като изкуство, което

Снимка: Крис Енчев

осъществява връзки с всички останали. Със своето предходно, пето, издание СОФИЯ: ПОЕТИКИ не само се наложи като единственият фестивал за съвременна поезия у нас, но и като първият международен поетичен фестивал, провеждащ се в България.
В момент на културна и икономическа криза, когато пазарът на културни продукти (и най-вече книги) е силно стеснен, именно един такъв фестивал е точката, в която творци и публика се срещат и опознават. Изкуството на живо е един от най-силните възпитателни „инструменти”, поради което вярваме, че един от пътищата за преодоляването на маргинализацията от една страна – на самото изкуство, а от друга – на онези, които го създават, е точно живият контакт.

Събитието се организира от платформата за съвременно изкуство „София: Поетики” (www.sofiapoetics.eu) в партньорство с фондация „Америка за България”

Годишната програма на платформата за съвременно изкуство „София: Поетики” е част от Културния календар на Столична община и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на културата 2019 г.

От организаторите на фестивала

Ясен Атанасов – артистичен директор на феста София: Поетики.

Репортаж по БНТ за фестивала „София: Поетики“

Advertisements

One thought on “СОФИЯ: ПОЕТИКИ – пролетно издание 2012 г.

  1. Бистра, този „личен архив“ от първата снимка съм аз – за информация :-). Снимките ми са със свободен лиценз, но си държа на авторството. Пък тази снимка и си я харесвам…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s